Savjeti

Devet koraka za pravilno održavanje noževa kosilice?

odrzavanje kosilice

Održavanje i uređivanje vaše vrtne opreme ključno je za održavanje urednog travnjaka, a također će vas zaštititi od mogućih nezgoda. Kosilice su jedan od najvažnijih alata za uređenje vrta.

Važno je dobro očistiti i održavati vašu kosilicu za ravnomjerno košenje travnjaka. Također ćete spriječiti širenje zaraze i bolesti kroz otvorene rane u travi. To možete učiniti pomoću čistača travnjaka. Dobro održavana i čista kosilica smanjuje šanse da se to dogodi. 

Iako ćete možda htjeti sjesti i odmoriti nakon dugog dana u vrtu, vaša će kosilica trebati čišćenje prije nego što se travnati ostaci na oštricama i kućištu osuše i postanu tvrdi. Čišćenje i održavanje oštrica kosilice nije teška stvar. Slijedi nekoliko jednostavnih, brzih i jednostavnih koraka koje trebate slijediti. Evo nekoliko jednostavnih koraka za čišćenje oštrica kosilice. 

1. Koristite zaštitnu opremu

Prvi korak je osigurati vlastitu sigurnost jer ćete rukovati i raditi s vrlo oštrim noževima. Čini nam se da ne možemo dovoljno naglasiti bitnost sigurnosti na radu, stoga prije nego što krenete na sljedeće korake, obavezno koristite teške i čvrste radne RUKAVICE kako ne bi došlo do ozbiljnije nezgode.

2. Ispraznite spremnik goriva kosilice

Kosilicu treba okrenuti naopako da biste doprijeli do oštrica i očistili ih na pravi način. Važno je isprazniti spremnik s gorivom, jer vam u suprotnom prijeti opasnost od izlijevanja goriva iz spremnika. Pomoću ručne pumpe za pretakanje i crpljenje možete izvući cijelo gorivo iz spremnika kako biste ga ispraznili. Ukoliko želite zaobići dio posla sa gorivom, predlažemo da se odlučite za neku od akumulatorskih ili električnih kosilica iz naše ponude.

3. Ukloniti žicu svjećice iz svjećice

Kosilica će biti okrenuta prema dolje i zato je važno osigurati da nije pod naponom. Da biste to učinili, morate ukloniti žicu svjećice iz svjećice. To će vas ujedno spasiti od brige da se kosilica slučajno uključi prilikom čišćenja. Sve što trebate učiniti je povući žicu svjećice prema gore. Na nekim kosilicama potrebno je ukloniti žicu svjećice pomoću ključa. 

4. Pošpricajte oštricu i kućište

Uzmite crijevo i pošpricajte oštricu i kućište. Time ćete se riješiti svih ostataka nakupljene trave s oštrica i kućišta. Bolje je koristiti crijevo s razmjerno visokim tlakom, jer će istisnuti svu nagomilanu travu. Postavite kosilicu na svoju stranu i nastavite prskati dok se većina nečistoća i trave ne ispere.

5. Uzmite četku i upotrijebite je za čišćenje oštrica i kućišta

Korištenje krute četkice sa čekinjama idealno je za uklanjanje svih nečistoća teško dostupnih područja koja crijevom niste uspjeli ukloniti s vaše kosilice.

6. Očišćene oštrice uklonite iz kosilice

Kada su oštrice očišćene, uklonite ih iz kosilice. Također uklonite i oštrice iz kućišta korištenjem alata. To će zahtijevati uporabu malo jače sile. Stoga je savjet korištenje dugačkog ključa. 

7. Prebrišite oštrice s obje strane prema dolje

Također ih možete i naoštriti dok su skinute s kosilice. To možete lako učiniti sami koristeći alate za oštrenje. Ako to namjeravate učiniti sami, budite dodatno oprezni jer su oštrice veoma oštre i može doći do dubokih posjekotina. 

8. Zaštitite kućište i oštrice od hrđe

Kada završite s čišćenjem i oštrenjem oštrica, sljedeći korak je održavanje. Sve što vam je za to potrebno je WD-40. Izvrsno je sredstvo za čišćenje kosilice. Jednostavno raspršivanje WD-40 sredstva za čišćenje kosilice po oštricama i kućištu spriječit će lijepljenje trave. Također će zaštititi kućište i oštrice od hrđe. Tako će vam kosilica raditi u najboljim uvjetima i trajati dugo. To je jedno od najboljih sredstava za čišćenje kosilica i podmazivača za vrtnu opremu i dugo će ih održavati u idealnom stanju. Ujedno će olakšati i brzo čišćenje i održavanje kosilice.

9. Sastavite kosilicu

Kada završite s podmazivanjem oštrica i kućišta kosilice, vrijeme je za ponovno sastavljanje. Ponovno pričvrstite oštrice pazeći da su dobro i temeljito zategnute. Jednom kada su oštrice postavljene i zategnute, postavite kosilicu uspravno. Sada ponovno pričvrstite žicu u svjećicu. Nakon završetka, napunite spremnik benzinom i kosilica je spremna za ponovnu upotrebu. 

Čišćenje oštrica kosilice ne oduzima puno vremena, ali ako se pravilno i redovito izvodi, to će povećati vijek trajanja kosilice i povećati njezinu učinkovitost. Noževi će biti oštri i rezat će travu na pravoj razini. WD-40 raspršen na oštrice spriječit će hrđu i nakupine na oštricama, čineći ih sigurnima za dugu upotrebu.