Novosti

Profi centar Novosti

Odvlaživači zraka: Najbolji način suzbijanja vlage u zraku

Povišena vlaga zraka u stambenom prostoru je problem s kojim je većina nas vodila bitku. Zamagljeni prozori, težak zrak u prostoriji te općeniti osjećaj povišene vlage u zraku uvijek se ponavlja u hladnijem periodu godine.

Kratki dani i hladan zrak nas tjeraju da u hladnijem dijelu godine više vremena provodimo u zatvorenome što dodatno pojačava osjećaj povišene vlage u prostorijama.

Ovaj problem se ponavlja ciklički zato što većina rješenja dostupnih na tržištu ima privremeni učinak, a od brojnih rješenja tek je jedno zaista trajno i učinkovito - odvlaživač zraka. Otkrit ćemo vam kako odvlaživač zraka funkcionira, no najprije pogledajmo kako nam pomaže na svakodnevnoj bazi.

Zdravlje na prvom mjestu

Razlog zbog kojeg se kupci najčešće odluče na kupovinu odvlaživača zraka jesu već spomenuti problemi karakteristični za povišenu vlagu zraka - kondenziranje vlage na hladnijim dijelovima prostorije, u kutovima zidova ili rubovima prozora. Ono što u trenutku kupovine većina kupaca još uvijek ne zna jest da će im u budućnosti svaka zima proći uz puno manje kašlja, kihanja, prehlade i gripe. Naime, povišena vlaga je idealno okruženje za ubrzano širenje virusa i bakterija, dok se grinje, pelud i ostale nečistoće duže zadržavaju u vlažnom zraku.

Istraživanja su pokazala kako je zrak u zatvorenim prostorijama 25 do 100 puta zagađeniji od vanjskog zraka, a uloga odvlaživača je, slično kao i klima uređaja, pročišćavanje zraka. Gotovo svi kupci ostanu iznenađeni količinom tekućine i prljavštine koju odvlaživač skupi na dnevnoj bazi

Multifunkcionalan član kućanstva

 Kada imate problem povišene vlage u zraku, sigurno znate da je prostorije u kojima je visoka vlaga teško zagrijati. To doprinosi dodatnim problemima, a provjetravanje i farbanje zidova prethodno namočenih varikinom nije dugoročno rješenje.

Uz odvlaživač zraka prostorija se lakše zagrijava, a odličan je i ako ste primorani veš sušiti u zatvorenome. Za razliku od sušilice, veš osušen odvlaživačem se ne oštećuje i nije pretjerano zgužvan. Još jedna bitna razlika u odnosu na sušilicu je i puno manja potrošnja električne energije.

Odvlaživači zraka se jednostavno prenose iz prostorije u prostoriju što ima višestruku korist. Možete ga koristiti u svim prostorijama, ovisno o tome gdje je u tom trenutku potreban.

 Kako radi odvlaživač zraka?

 Odvlaživač brine da je kvaliteta zraka koju ste odabrali postojana, a najjednostavnije rečeno, radi slično kao usisivač. Usisava zrak iz prostorije te ga filtrira uklanjajući iz njega svu vodu i prljavštinu. Zatim se isti taj zrak, samo pročišćen, ispuhuje nazad u prostoriju. Odvlaživači su kompaktni, nisu bučni i temeljito izvlače vlagu iz zraka, zidova i namještaja. Dolaze sa spremnicima za prikupljanje vode različitih dimenzija, te se razlikuju po snazi.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini?

Kako bismo vam preporučili najbolji uređaj, postavit ćemo vam nekoliko pitanja: Treba li vam uređaj u jednoj prostoriji ili u više? Hoće li raditi cijeli dan ili samo nekoliko sati? Hoće li raditi tokom noći? Na primjer, mnogo korisnika odvlaživač zraka koristi u spavaćoj sobi tokom noći. To je sasvim u redu, ali u tom slučaju trebate znati da različiti uređaji proizvode različitu količinu buke. Većina ih proizvodi tzv. bijeli šum uz koji ćete lakše zaspati, ali nisu svi tako tihi.

Odabir odvlaživača zraka ovisit će prvenstveno o snazi i veličini spremnika koji vam je potreban, a jednom kada ga kupite znat ćete da ste sebi osigurali ugodne i zdrave zime.

Pogledajte odmah našu ponudu najkvalitetnijih odvlaživača zraka, a možete nas kontaktirati za sva pitanja koja vas zanimaju ili nas posjetiti na adresi Bačići 58, Stup u Sarajevu.

Tekst preuzet sa arijanova.hr

Povratak na izlist

Kako čistiti i održavati noževe kosilice?

Održavanje i uređivanje vaše vrtne opreme ključno je za održavanje urednog travnjaka, a također će vas zaštititi od mogućih nezgoda. Kosilice su jedan od najvažnijih alata za uređenje vrta.

Opširnije