Novosti

Profi centar Novosti

Česta pitanja vezana za Li-ion akumulatore

Alati na baterije u posljednjoj deceniji su postali jako popularni, a korisnici ih sve češće biraju umjesto konvencionalnih električnih alata.

Prelazak na litij-ion kao medij za pohranu energije, umjesto starijih nikal-kadmijevih baterija, poboljšava performanse i vrijeme rada. Korisnici više ne moraju vući produžne kablove za sobom kako bi mogli efikasno obavljati poslove. Budući da su Li-Ion baterije skupe, prelazak na bežično korištenje može se pokazati kao investicija! 

Naravno, prije prelaska na akumulatorsku liniju alata, pronicljivi profesionalci će razmotriti koliko je isplativo ulaganje u akumulatorske alate. Koliko dugo baterija može stajati ako se ne koristi? Koliko ciklusa punjenja možete očekivati od baterije? Što se razlikuje kod Li-Ion baterija? Koliko traju litij-ionske baterije?

Koliko dugo traju litij-ionske baterije u skladištu?

Postoje brojni vanjski čimbenici koji utječu na vijek trajanja baterije na polici. Koje je stanje punjenja pakiranja kad je pohranjeno? Hoće li korisnik pohraniti bateriju u vrućim ili hladnijim temperaturama? Hoće li biti pohranjena na alatu, na polici ili na punjaču? Tko je napravio unutarnju elektroniku i koliko dobro ta elektronika kontrolira struju unutar paketa?

Naravno, ako baterija padne ispod određenog kapaciteta punjenja, paket će prestati s punjenjem, čime se ispunjava kraj vijeka upotrebe. Vrijeme koje je potrebno da se to dogodi opet ovisi o proizvodnim procesima i komponentama, kao i o vanjskim čimbenicima.

Nakon svega rečenog, postoji konsenzus o tome što se obično očekuje od roka trajanja baterije. Ako pažljivo pohranite baterije, možete očekivati da će baterije trajati između 3 - 6 godina na polici. Naravno, držat ćete svoje baterije izvan vrućine, jer je ekstremna vrućina najveći neprijatelj Li-Ion baterija.

Koliko ciklusa punjenja možemo očekivati?


Opet, odgovor na ovo pitanje uveliko će ovisiti o brojnim varijablama. Konfiguracija baterije i kapacitet će igrati ulogu, kao i ambijentalne temperature skladištenja.
Ponašanje korisnika također će utjecati na broj ciklusa punjenja kroz koje baterija može proći.

U smislu ciklusa punjenja, koliko traju litij-ionske baterije? Unatoč navedenim varijablama, većina proizvođača tvrdi da bi korisnici trebali očekivati više od 1.000 ciklusa punjenja iz bilo koje baterije.

Kako se definiše šta je ciklus punjenja? Tipično, jedan ciklus punjenja jednak je dovođenju baterije do potpune istrošenosti i ponovnom punjenju. Međutim, većina baterija brojit će jedan pun ciklus punjenja svaki put kada bacite bateriju na punjač, bez obzira na to koliko je punjenja stvarno potrebno.

Makita koristi "pametni" sistem. Njihovi punjači i baterije koriste komunikacijski sistem koji prepoznaje trenutni nivo punjenja i temperaturu baterije. Zatim punjač reguliše optimalnu struju, napon i temperaturu za punjenje baterije. Ovaj proces će produžiti vijek trajanja baterije, kao i količinu ciklusa punjenja kroz koje baterija može proći. To je samo jedan od razloga zašto biste se trebali pridržavati originalnih baterija i punjača proizvođača.

Da li više amper-sati akumulatora znači i veću snagu alata?

NE, više amper-sati (Ah) akumulatora znači samo duže vrijeme autonomije od punjača, tj. alat s više amper-satnim akumulatorom nakon punjenja obavi više radova, sama snaga alata se ne povećava. Snaga alata je ovisna o naponu baterije te su više-voltni alati za jednaku upotrebu snažniji, premda je to ovisno i o samoj konstrukciji alata.

Kada se preporučuju akumulatori s više amper-sati (Ah)?

Na primjer, kada se nalazite na radnom mjestu gdje ne postoji mogućnost priključivanja punjača na mrežu napajanja, te nemate automobilski punjač. Često je važna prednost kratko vrijeme punjenja. Više amper-satni akumulator je skuplji, u većini slučajeva također i teži (1,3 Ah - 3,0 Ah + 45%), vrijeme punjenja također traje duže te su njegove prednosti ovisne o pojedinim uvjetima upotrebe.

Zašto na neke Makita alate ne možemo priključiti akumulatore s manje amper-sati?

Makita proizvodi dvije vrste priključaka za akumulatore. Priključci žute boje označavaju da ima uređaj malu potrošnju te je za paljenje dovoljan 1,3 Ah akumulator. Na te priključke možete priključiti i akumulator s više Ah čime produljujete trajanje autonomije. Priključci crne boje označavaju da ima uređaj veliku izlaznu snagu te time, naravno, i potrošnju, zato na te priključke fizički ne možemo priključiti akumulatore s manje od 3,0Ah jer bi akumulator s manje Ah uništio uređaj prilikom normalnog rada.

Nadamo se da je ovaj tekst bio od koristi za sve korisnike i buduće korisnike akumulatorskih alata.

- Profi Centar

Povratak na izlist

100 GODINA UNIOR ALATA

Ove godine UNIOR je obilježio 100. rođendan! Naši prodajni predstavnici su prisustvovali proslavi 100 godina postojanja kompanije Unior, koja se održala u Sloveniji.

Opširnije